Juridische overwegingen bij de verkoop van verhuurde woningen.
Bij het verkopen van verhuurde woningen in Nederland spelen verschillende juridische overwegingen. De vastgoedmarkt is continu in beweging. Zo ook de bijbehorende wet- en regelgeving. In deze blog behandelen we de drie meest voorkomende vanuit een verkopers perspectief.
1. Huurdersbescherming: In Nederland hebben huurders aanzienlijke bescherming. Dit betekent dat een verhuurder het huurcontract niet kan opzeggen om de woning leeg te verkopen. Het huurcontract wordt het algemeen door de nieuwe eigenaar overgenomen. Alle afspraken die vastgelegd zijn in het huurcontract worden dus overgenomen.
2. Informatieplicht en onderzoeksplicht: De verkoper heeft de plicht om alle belangrijke informatie over de verhuursituatie en de (bouwkundige) staat van de verhuurde woning aan de koper te verstrekken. De koper heeft daarentegen een onderzoeksplicht om alle relevante informatie over de woning en de huursituatie te verzamelen en te begrijpen. Men ziet vaak dat een rechter deze twee plichten meeneemt als er een juridisch geschil ontstaat tussen een verkoper en koper. Zorg daarom dat je altijd aan naar eer en geweten deze verplichting voldoet. Onverwachtse gebeurtenissen vallen hier dus niet onder.
3. Fiscale aspecten: Er zijn specifieke fiscale regels die van toepassing zijn bij de verkoop van verhuurde woningen in Nederland. Onder andere BTW-kwesties en mogelijke belastingen op de meerwaarde bij verkoop. Deze regels zijn de afgelopen jaren vaak veranderd. Ook gaan er steeds meer geruchten over de vastgoedmarkt dat er weel fiscale wet- en regelgeving gaat veranderen. Het is daarom raadzaam om een (fiscaal) adviseur te raadplegen om de fiscale implicaties van de verkoop te begrijpen.
Het is altijd raadzaam om in twijfelgevallen een adviseur in te schakelen. Proranje heeft deze adviseurs voor u klaar staan. Zo zorgt u dat u niet voor onaangename verassingen komt te staan bij de verkoop van een woning in verhuurde staat. Of deze woning nou achterstallig onderhoud heeft, of dat er een geschil is met een zittende huurder.
Patrick Merkx is mede-initiatiefnemer van Proranje wat in 2016 is opgericht. In 2013 – na de aankoop van zijn eerste pand – en in 2015 heeft hij twee wetenschappelijke scripties geschreven over de Nederlandse woningmarkt en de betaalbaarheid hiervan. Naast het beheren van de lange termijn beleggingsportefeuille, houdt hij zich ook bezig met juridische vraagstukken binnen Proranje. Inmiddels heeft hij al meer dan 10 jaar ervaring met het beleggen en renoveren van Nederlands vastgoed en is hij goed op de hoogte van alle wet- en regelgeving en marktontwikkelingen.